28/12/10

El darrer programa (100)

Després de dues temporades i de 100 programes en antena a la Xarxa de Televisions locals, l'ANGLES finalitza avui el seu recorregut fent un balanç de l'any i de com han canviat les coses en aquest periode. Hi participen Leopoldo Abadia, Juan Villoro, Milagros Pérez-Oliva i Rosa Messegué.

En nom de tots els qui hem fet l'Angles, moltes gràcies per acompanyar-nos al llarg d'aquests 100 programes. Fins molt aviat.

15/12/10

Fills de la crisi; saber dir "NO"

Preus més  ajustats per part dels comerciants  i menys joguines per a cada nen, aquesta serà la tònica de les festes de  Nadal. La crisi i l’atur estan obligant  a pares i avis a estrenye’s el cinturó. Segons algunes previsions aquest any cada nen espanyol rebrà sis joguines de mitjana, tres menys que l’any passat. Però com entenen els nens aquesta restricció? Mots d’ells són conscients que les coses han canviat i que per tant no poden demanar tantes coses, ni tan jocs electrònics cars ni tanta roba de marca. Per als més petits el no poder demanar s’ha convertit en un hàbit que els pares han pogut aprofitar per retallar el consumisme excessiu i el comprar per comprar…potser la crisi ha resultat positiva en aquest aspecte.?En xifres s’espera que la despesa familiar en regals per als nens sigui de mitjana entorn als 180 euros es dir que baixi en més d'un 20 per cent. Amb aquest panormana l’actual  situació econòmica ha obligat a pactar noves relacions amb els fills? Sabem dir no als nostres fills ?

09/12/10

Documentals i solidaritat

En el marc de la Segona Mostra de Documentals Solidaris, organitzat pel programa "TotsTots" de Com Ràdio els propers dies 10, 11 i 12 al Col.legi de Periodistes i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l'Angles s'acosta a aquesta realitat.

Els projectes solidaris que es fan a llocs com Cambodja, Colòmbia, Índia o Birmània estan cada cop més aprop. Les ONG’s s’han posat al dia pel que fa a la manera de comunicar-se i el gènere documental ha fet que la seva activitat sigui més coneguda. La imatge s’ha convertit en un element fonamental per comunicar la feina de les associacions solidàries. Ja no es tracta només d'explicar què fan, com i amb qui treballen les ONG's i les administracions que es dediquen a la cooperació pel desenvolupament, sinó que es pot veure aquesta feina, els seus protagonistes i els seus beneficiaris. És el documentalisme posat al servei de la solidaritat.

El llenguatge i la forma d'explicar-ho esdevé un element central a l'hora de generar consciència col·lectiva. Com ha canviat la manera de comunicar-se de les Ong’s?. Hi participen Siscu Baiges, subdirector del programa "TotsxTots", organitzador d'aquesta Mostra; Josep Ramon Jiménez, periodista i documentalista i membre de la Caravana Solidaria, Natàlia Anguera, delegada d'Acció contra la Fam a Barcelona, Daniel Ortiz, responsable de Comunicació de Mans Unides.

01/12/10

L'auge del fenomen casteller

La declaració per part de la Unesco dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat suposa un reconeixement molt important per aquesta tradició que cada dia que passa guanya seguidors però que genera també algunes incomprensions, atès que es tracta d’una activitat amb un component de risc. Jordi Sacristan analitzarà aquesta setmana l’auge del fenomen casteller en companyia de Jordi Juanico, cap de Comunicació dels Minyons de Terrassa; Miquel Botella, president de la Coordinadora de Colles Castelleres; Roger Reguant, cap de colla dels Salats de Súria; i Pep Ribes, director del programa Va de castells de l’XTVL.

23/11/10

Nous perfils de pobresa

Anys enrere es parlava de manera habitual dels nous rics….ara creixen els nous pobres.

Joves amb fills que s’han quedat sense feina, autònoms que han hagut de tancar el seu negoci…..persones que sense creure-s’ho tenen dificultats per poder menjar. Ciutadans  com nosaltres que han vist com amb la crisi la seva vida s’ha desdibuixat…fins l’extrem d’haver  de recórrer a l’ajuda de Càritas.

De fet aquesta institució l’any passat va haver  d’ajudar d’urgència a 800.000  persones, el doble que fa dos anys i calculen que el número anirà pujant.

Estimen que més de 9 milions d’espanyols viuen en situació de pobresa, de manera que entre el 2007 i el 2009 el percentatge de pobres va créixer en gairebé un tres i mig per cent.

Les xifres també són preocupants si es fa referència als menors…..segons dades de la Unicef a Espanya dos milions de nens viuen amb famílies amb ingressos per sota dels 16.000 euros.

Fa uns dies el Banc d’Aliments organitzava un gran recapte d’aliments per ajudar a persones que viuen en aquestes condicions.

El més alarmant és que les persones que es veuen obligades a viure en aquesta situació no són ni pidolaires ni indigents….que és la imatge que ens ve al cap quan es parla de pobresa. Són ciutadans que fins fa poc  tenien una bona qualitat de vida, vacances, una hipoteca, projectes i il·lusions…..Són víctimes de l’estat del benestar i de la crisi.

Com es pot ajudar les persones que viuen en aquesta situació?

 

Pàgina 1 de 9


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl