01/04/2010

L’augment dels impostos en temps de crisi

Uns diuen que és una mesura que fomentarà el frau mentre que per al govern és un dels pilars per a la recuperació econòmica. Parlem de l'apujada de l'IVA , mesura que el govern central  té previst aplicar a partir de l'1 de juliol.

La recessió està posant en qüestió alguns dels pilars de l'estat del benestar, amenaçant per exemple el cobrament de l'atur. Una de les justificacions de l'apujada de l'impost és precisament la possibilitat de fer créixer les arques públiques, reduir el dèficit  i pagar l'atur a 500.000 persones.

Però com que l' IVA l'ha de pagar tothom segurament a qui més afectarà  serà als aturats, als mileuristes i a les persones amb rendes baixes. El sector del turisme pateix perquè creu que incidirà de manera negativa en l'arribada de visitants. Encarirà els béns de consum i l'estalvi. Diu el govern que l'efecte de l'apujada es repartirà el 50 per cent entre els consumidors i l'empresari.

Aquestes són les dures cares de la mesura impositiva del govern, que es corresponen amb les pròpies contradiccions de l'estat del benestar, on el ciutadà paga uns impostos per rebre serveis com la sanitat, l'ensenyament, els subsidis i la jubilació.

És just que s'hagi de pagar més impostos per sostenir l'estat del benestar?

Fins a quin punt el ciutadà podrà resistir una major pressió fiscal?

De tot plegat en parlem aquesta setmana com sempre, des d'Angles diversos.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl